Allhelgonakyrkan på Söder

Allhelgonakyran i Stockolm ligger vid slutet av Blekingegatan en gata upp från Götgatan på Söder. Kyrkan är omslingrad av en gata som heter Helgalunden. Den gamla trädkyrkan ligger sedan ovanför alltihopa på en lummig kulle.
 Här pågår en livlig verksamhet med mycket folk av blandad social härkomst. En sorts väckelse. Centralfiguren i denna aktivitet är prästen Olle Carlsson (OC).

-

OC hade i somras ett av  SR P1:s sommarprogram, där han  och talade om sitt brokiga liv som nykter alkoholist och präst. Han har även skrivit en bok med ett sorts evangelium för ateister.  Nu kan jag rapportera. Jag var där den 24:e augusti. Det var första söndagskvällsmässan efter sommaruppehållet. Jag var 5 min sen och parkerade på Blekingegatan 2m från en vägkorsning och kalkulerade med 700:- i böter. Svalde det och  gick vägen upp till kyrkan. Mitt första besök där.

Det var knökad med folk. Jag fann en ståplats längst ner. I kyrkan fanns dubbla bänkrader med 16 bänkar i varje rad. På samtliga satt 8 ibland 9 personer, dvs fullsatt. Några satt runt altarringen och resten stod som jag längs sidoväggarna och längst bak. Det finns en läktare, som ej gick att överblicka från mitt håll, med det droppade ner folk därifrån vid mässans slut. Unisona sånger sjöngs av tizé-karkatär och de två solosångerna hade nya fräscha texter.

-

OC predikade okonstlat och jordnära. Som sin läromästare använde han en liknelse lånad från en svensk författare (kan ha varit Heidenstam). Liknelsen var att människan är som ett 4-glasfönster. Ett är öppet mot omgivningen. Vi väljer alla hur stort det skall vara. Det andra fönstret  är hemligt och där gömmer vi det vi inte vill visa upp för någon egentligen. Hur stort det blir beror främst på hur mycket vi velat vrida upp det öppna fönstret. Där skiljer vi oss. Sedan finns det ett blint fönster. Det är sådant som omgivningen ser, men som man själv inte är medveten om. Och så finns det ett dolt fönster, vars innehåll är okänt både för en själv och omgivningen. Budskapet var att vi behöver varandra för att ta emot de öppna fönstren och hjälpa varandra att släppa ut lite mer av det som finns bakom det hemliga fönstret. Inte vara så rädda för det. Vi kommer att finna att vi har likartat med skräp och skulle lära känna varandra bättre och bli lite friare och gladare med mindre masker på oss, om vi öppnade upp det  hemliga fönstret lite mer.

-

Det blinda fönstret är ju omgivningens delikata uppgift att med finkänslighet och värme i små portioner visa på, att det finns en del bakom det fönstret, som börde lyftas fram. I en gemenskap med tillit kan vi våga lyssna på de rösterna och och ta till oss våra vänners små påpekanden. Alla har ju det där blinda fönstret och att rensa där mår alla bra av, men individen klarar det inte själv, eftersom han/hon är blind för det. Med denna process i en kärleksfull miljö (t.ex. församlingen i Allhelgonakyrkan) blir det en vridning mot det öppna fönstret från det hemliga, blinda och även det dolda. Resultatet blir en rensning i rikting mot en öppen gemenskap, grundad på kärleken från Gud presenterad av Jesus, för att fullfölja OC:s predikan

-.

Stämningen var god och gemytlig och ej så anonym som annars i Svenska kyrkan. Nattvarden var de flesta med i och det flöt på bra trots mycket folk. På slutet meddelade OC att han slutar som ansvarig för verksamheten den 1:e oktober. Det meddelade han redan i sommarprogrammet i P1. Han behövde varva ner. Dessutom hade han sökt kyrkoherdetjänsten i Katarina, men lär inte få den. Han är lite kontroversiell den där OC. Och kyrkofullmäktige tror inte han klarar administrationen.

-

Vad fyller Allhelgonakyrkan på Söder vecka efter vecka? Visst, OC betyder mycket. Han har en närhet till det mänskliga och planterar evangeliet just där, så att det med hans bilder får en mening som känns angelägen. Det känns i rummet att orden landar i bröstet på folk. Så det är en rörlse på gång på Söder. Om det kommer att spridas beror på hur den något cementerade svenskkyrkliga miljön tar emot detta! OC kommer att finnas med med sina predikningar i fortsättningen, så den som lever får se!

Väl framme vid bilen efter mässan var den olappad! Jag blev 700:- rikare!

 

Kommentarer


Ara i Kina

Ara blev snuvad

på guldet i Aten.

Nu i Kina segerfläkten

om honom ven.

Så han för silvret slet,

men i det domarna

högaktningsfullt sket.

Korrupta och betalda dyrt

de gjorde det för Ara pyrt.

Så segern gick till spagetti Italia

och dom blev helt saliga.

Men ingen vet hur det gick till.

Svenskarna ombads att tiga still.

Bronsmedaljen Ara på mattan slängde

och foten i räcket dängde.

Han var arg som ett bi

och fräste när han gick domarna förbi.

Den sporten kan inte i OS vara kvar,

den ingen trovärdighet längre har.

Ara gjorde det enda rätta,

att i TV-rutan för världen

ett exempel tydligt sätta.

Brottas kommer män att göra ändå,

utan att några medaljer få.
<a href=http://bloggar.se/om/Ara rel="tag" Ara/<a>


RSS 2.0