Påsk - hjärnstress och nästans väl

Vi är mitt inne i påsken eller dess väg mot sitt slut. Någon blogg jag läste trodde vi födda före 60-talet är den sista generationen, som upplevt den mörka, tysta Långfredagen, då affärer och biografer var stängda och den äldre generationen  gick klädd i svart från och till kyrkan och talade lågmält under kyrkkaffet. När det gäller den teologiska delen av påsken är det något som ter sig mycket svårt att förstå. Under historiens gång har judar från de kristnas sida fått lida för att det var judar som dödade Jesus. Nu var ju Jesu död planerad i detalj av Gud fader själv och han behövde hjälp för att utföra det stora offret. Det blev judar, som blev redskapet. Kristna borde väl tack judarna, för att de gjorde Jesu försoningsoffer möjligt. Det är ologiskt och obegripligt att man gett sig på judarna av denna anledning från kristet håll. Nu är det sagt.
Och så var det den långa långfredagen. Jo, den var mörk och lång. Men borde vi ändå inte ta vara på en enda dag med mindre stressande runt i affärscentra, sportarenor och nöjen, för att ge tid åt reflektion. Vi heböver flera sådana dagar per år. Hjärnan måste få tid att sortera, reflektera och analysera. Vi har inte fått "gå i väggen-syndromet" ur intet. Vi hinner alltför sällan att låta tankarna löpa fritt och följa deras irrgångar i sitt arbete att ornda i boxar och filer, för att ta en modern liknelse. Det är bra att ibland inte ha något alls att göra. Till och med ha tråkigt, som hos Alfons Åberg. Det ligger någon sorts vishet i talet om vilodagen. Nu handlar påsken om hur långt man kan gå för att göra det optimala för sin medmänniska. Det handlar om att i trängt läge ställa sitt eget liv på spel för att någon annan skall få leva.Det är en antievolutionär tanke som bryter ett mönster i våra gener, som handlar om den starkes seger över den svage. Med påsken blir den svagaste länken i kedjan ett mått på drakkraften i kedjan.
Är det nå´t för långfredagströtta européer? 

Melodifestivalen - Carola och Perrelli

Så var festen över. Resan genom Sverige med Luuk och alla artisterna. Vinnare på varje ort. Två till Globen och två till andra chansen. Och vilken dramatik. Luuk höll för ett andra år. Risken är att han nästa år "blir för mycket" och faller som Carola. Hon fick sina fiskar varma. Gert Fylking gick ut i Radio Rix Morronzoo och sa, att hon var dum i huvudet och inte var välkommen till hans radioprogram. Stina Dabrowski sms:ade till Gert och skrev "Äntligen!"  Exet Runar Sögaard fjantade till sig ordentligt och sms:ade till Gert Fylking med ett hejarop! Till detta kom BWO och talade om att Carola var en hycklare, som talade om det inres betydelse, men tog Botox-injektioner för att räta ut rynkorna och poängterade allas lika värde men hade fel åsikt om homosexuella. Carola var på väg att lämna innan festen var slut. Gänget runt omkring peppade till slutet.
 Charlotte kom med en klassisk slager. Hade bantat 8 kg och var smärt som en tonåring. Lagom kort klänning för att de tränade lårmusklerna skulle synas och ge lagom sexuell atraktion förstärkt av den greppvänliga midjan. Rörelsemönstret på scenen med de medverkande var som en fusion av alla tidigare vinnande låtar. Luftfläkten som Carola haft då hon vunnit fanns med. Typiskt var att Charlotte fick så många 12:or av expertjurryn. Medlemmarna där har lärt genom att höra under många år och vet vad som ligger rätt till för Eurivision song contest. Charlotte körde för säkerhets skull med den ödmjuka framtoningen: "Ingen vet i förväg. Jag tar inte ut något före Globen". Folket valde dock Sanna, som hade en låt med kvalitet och ett genuint personligt framförande. Inget trixande för att passa i Serbien. Det guldläget övertrumfades dock av jurryns favorisering av Charlotte. Den är en sak som ingen bryr sig om och det är texterna. Tomma och innehållslösa utan mening och kärna!

RSS 2.0