Alla Helgons DagALLHELGONAKYRKAN

Vi närmar oss nu den helg, som vi kallar Allhelgonahelgen. I almanackan står både Allhelgonadagen och  Alla Helgons Dag.  Helgen har mer och mer blivit spökenas helg sedan Halloween drog in över oss från USA. Affärerna säljer spökläder och våra tonåringar ägnar få tankar på våra döda släktingar.  Spöken tillhör en sorts fantasivärld, som man kan tro på som verklig och vara rädd för särskilt när det är mörkt. Helgon har varit verkliga människor, men lever inte längre, men i t.ex. katolska kyrkomedlemmars religiösa värld finns de, som andligen levande. De är också  föremål för tillbedjan och dyrkan.     

De flesta sekulariserade människor i västvärlden eller Norden kanske man skall säga, har inte onåbara helgon, som de aldrig träffat inkluderade i sin tankevärld, men de har ändå något som kan närma sig ett gränsöverskridande från verklighet till icke-verklighet.  Då handlar det om personer, som stått oss nära i livet och som varit viktiga för våra liv och vår personlighetsutveckling. De kan kännas närvarande på ett nytt sätt efter att sorgen har fått verka igenom kropp och själ med gråt och sömnlösa nätter.  Ingmar Bergamn hade denna närvaro av t.ex. sin hustru Ingrid, vilket han berättade om ofta i TV-intervjuer. Som feneomen eller psykisk företeelse är detta inte så alldeles väsenskilt från helgons närvaro i tillbedjarens liv. Det är innehållet som skiljer.

Eftersom det finns så lite tid i vår stressade värld för reflektion, så kunde den kommande helgen gärna få återerövra något av sin gamla karaktär av just eftertankens helg. Reflektionen är  en förmåga vi borde vårda och utveckla mycket mer än vad vi gör. Där rinner  kreativiteten fram och där sorterar vi i det enorma sensoriska inflöde vi får varje dag, så att vi bättre kan hantera världen omkring oss. Man kan ta en långprommenad och låta höstlöven spreta om fötterna och låta tankarna röra sig fritt. 

Kom se´n igen på måndag med nya pigga bloggar från det kreativa centra vi alla bär på!  


Nedräkning för vintern22 oktober

Här här vi framme vid den 22 oktober. Löven har fallit. Grenarna spretat kala. En tall gör sig mer tydlig mitt i dungen.
Färgprakten föll med löven till marken. De håller just på att förmultna. Blir näring till nästa års nya liv med vårgrönska och så hela historien en gång till. Död ger liv!

HÖST 6Slutet på höstserien

Nu har vi nått fram till den 18:e oktober. Lövmanteln hänger lågt och upptill spretar grenarna fria. Uppstickaren í mitten från tidigare bilder envisas med att klart markera sig som en välavgränsad bukettliknande förtätning av grenar, som snabbt fångas av ögat. Till höger lyser en gulröd eld, som säger att nu brinner det sista upp. Höstsolen förstärker de färger som är kvar mot den blå himmlen. Detta ser jag du ser än mer.


Världsekonomin och girigheten

Vi har under några veckor sett hur sammanflätad världsekonomin är. Informationsflödet går sekundsnabbt runt klotet. Bolånekrisen i USA blev en växande snöboll, som tappande kontrollen och det var flera saker, som fastnade inne i den bollen. Bankerna i USA hamnade i en lånekarusell, där säkerheten fick stryka på foten för klirret av den växande högen av inkomstränta till banken och en drivkraft var möjligheten att utlösa bonusar för bankdirektörera och kunna samla skatter i egna bingar i en utsträckning, som saknade dess like på decennier.

 Sedan visade det sig att de "nya husägarna" inte hade möjlighet  att betala amorteringar och räntor, vilket ledde till kapitalförluster, som dränerade bankvalven och stora finansiella institut gick omkull och fler var på väg. Nysatsningar och innovationer inom industrin fick vänta, eftersom det  blev svårt att låna pengar och varorna kom inte ut, så att konsumtionen minskade. Börsen dvs de stora finasiärerna, som dagligen flyttar monstruösa isflak av pengar i cyberbörshimlen, blev skakiga och drog tillbaka sina satsningar på företagens aktier till säkrare papper. Se´n var börsraset i full gång. När fallet nått en viss nivå brukar de stora placerarna försöka driva ner börsen  ett stycke till för att få ut småspararna att tömma sin små poster och nå ner med fallet så djupt att de sedan över en dag kan köpa tillbaka billigt och ta hem eventuella förluster de gjorde i början av denna stora karusell. Det finns en girighetens logik bakom 10-procentiga ner och uppgångar på världens börser inom samma vecka.

I båda ändar av denna sammanflätade penningcirkus är alltså girigheten en viktig drivkraft. Det är en svindlande tanke, som väl de flesta integrerat i sina analyser som en självklarhet. Börsen är inte altruistisk och hjälper världen att få hjulen att gå runt. Det kan i bästa fall bli en bra biverkan av börsrulljansen under gynnsamma perioder. Men man kanske skulle ägna en tanke åt: Vem är börsen? Djävulen? Gud? Anden i flaskan?


Höst 5Hösten är här!

Nu har det gått en mätbar del av jordens eliptiska solvarv sedan den 13 september. Vi har nått fram till den 6:e oktober. Den vackra uppstickaren i mitten har bleknat i färg och grenarna (rynkorna)  formar sig (fårar sig) som spretiga grenar i grå färgnyans. Den stora nallebjörnen bakom gulnar i luggen och särskilt dess högra öra. Trädet till vänster i bild är smittade av samma gulprickiga färgskiftning och till höger neråt i dungen utbreder sig en rödbrun färg, som en skrubbsårsblödning. Även ängen tappr sitt gröna klorofyll cch vissnar mot gråvitt hö och den lilla tuvan (fullrigaren) tycks ha stött mot land. I bakgrunden till höger i bild ses ett äggformat träd, som grånar längst upp på kalotten. Som samlat färgspektrum är det fortfarande bedårande vackert. Det är skinande höstsol och himlen är blå!

HÖST 4Hösten är på gång 4

Nu har det gått några jordvarv runt dess axel och sjävförtroendet sitter fast förankrat hos trädet centralt i dungen. Det har blivit den 1:e oktober. Här är ingen  tvekan längre! Det är något som luktar tydligt om en höst även i år. Färgtonen är nu mera gul än röd. Omgivningen brassar på med grönt som om sommaren är är i sin mitt. Vill man göra sig synlig så kan väl då få passera, men det ses inte med blida ögon hos övriga i dungen. Det ser väl bättre ut att knalla iväg tillsammans mot avlövning, storm och fall till marken. Den resan ser väl likadan ut för alla. Allt detta snack medan betrakaren njuter av blandningen och det markerade utsticket. Det är differentieringen i färgprakten som är njutningen.
Hur slutet ser ut vet alla, även vi som tittar på och njuter just nu. Tids nog skall vi alla avlövas, när den utmätta tiden är full utfagen och inga dagar mer återstår.

HÖST 3Hösten är på gång 3

Nu har ytterligare några dagar passerat. Det är den 24 september. Det är soligt. Det träd i mitten som i de två tidigare bilderna har vagt signalerat att något är på gång, börjar nu mer påtagligt visat upp sig i höstfärger, som en bukett rödgula blommor mitt i den fortfarande frodigt gröna lövträdsdungen. En eldflamma slår sina lågor. Ängen där Tintomara ser leran ser jag en ljummen grön färg. Den spretiga tuva, som jag liknat vid en fullriggare på havet tuffat på  lite till vänster om mitten i bilden. Trädpartiet bakom och till höger ser ut som en nallebjörn som håller om det altmer höstsprakande trädet centralt. Kanske vill det hålla igen lite. Vänta ett tag till. Det vet ju alla att hösten kommer vad vi än gör. Måste man skena iväg i förväg sådär?

HÖST 2

Det har gått fem dagar fram till den 17:e spetember. Man kan ana små skiftningar i röd/gult i ett träd centralt i dungen. Det är mycket diskret och går knappt att se. Fortfarande generellt frodigt grönt runt omkring det centrala trädet.

Hösten är på väg 2

Nu är vi framme vid den 17:e september. Trädet i mitten blir nu mer tydligt rödpräckligt i en omgivning som annars fortsätter att se ut som om sommaren är evig.  Gräset på ängen likaså. Men "signal" trädet i mitten av lövdungen har börjat prata om att hösten närmar sig. Årets grönska skall lämnas in och myllas ner i marken. Obönhörligt. Höststormarna kommer att hjälpa till med avklädningen om det blir motsträvigt. Men fortfarande syns inte så mycket.

HÖST 1

Hösten närmar sig. Vi är nått fram till den 13:e spetember. En lövträdsdunge längs väg 73 står fortfarande rätt grön och fin. Intakt skulle man kunna säga. Sen står nära en tungt traffikerad väg, men tycks inte må dåligt av det. Ängen framför är också grön i en ljusare nyans. Sammantaget finne ett flertal göna färgtoner,men de flesta har snart gjoret sitt.


HÖSTEN ÄR PÅ VÄG  1

Detta är en lövträdsdunge längs väg 73. Det är i början av hösten och vi har nått fram till den 13 september. Grönskan är fortfarande frodig och ännu inga tydliga tecken på vad som komma skall. Trädgruppem står nära en hårt traffikerad väg, men inget synligt talar om att träden mår dåligt av det. Snart skall en ny dragning av "dödens" väg 73 lämna trädpartiet i lungare miljö. Ängen framför ser fräsch ut i ljusare färgnyans. Skogen i bakgrunden i mörkare toner av grönt ger en trygg inramning. Men snart börjar nedräkningen.

RSS 2.0