Kyrkoherdevalet i Katarina församling

Det har varit kyrkoherdeval i Katarina församling på Söder i Stockholm.  Jag har tidigare här uppmärksammat verksamheten i Allhelgonakyrkan, som tillhör Katarina församling. Där har i flera år bedrivits en versamhet under prästen Olle Carlssons (OC) ledning. Han för fram kyrkans budskap med kärlek och värme i ett tonfall och ordval som slagit an på folk. Han är tämligen kontroversiell i kyrkorådet i Katarina. Det visade sig när valet av kyrkoherde avgjordes.

Valberedningen hade utsett en självklar kandidat, kyrkoherden Benny Helgesson i Bo församling Nacka, som det fanns enighet om i kryrkorådet. Även domkapitlet var med på noterna. Helgesson ansågs ha den administrativa kompetens, som behövs  som chef och som OC ansågs sakna. Det var bara  en västerpartist i rådet som var emot. Kan någon begripa varför kyrkoråden långt efter att kyrkan skilts från staten fortsätter att välja sina kyrkorådsmedlemmar från de politiska partierna?

Den 13 augusti drog dock Benny Helgesson tillbaka sin kandidatur, som det sägs efter ett samtal med OC. Så nu hade kyrorådet en delikat uppgift. OC stod kvar med sin ansökan.  Vid omröstningen om hans kanditatur i början av september, så blev det 5 för och fem emot i en sluten omröstning ( känsligt att visa var man står!) Ordföranden fick då fälla avgörandet och la sin röst på OC.  Därmed är OC vald till kyrkoherde i Katarina församling......Men si så enkelt var det inte.  Nu har de fem ledamöterna, som var emot OC överklagat beslutet på formella grunder, säger Peter Svenssom (m) vice ordf. Beslutet drevs igenom på ett kuppartat  sätt, menar han. Det var fel av ordföranden att andvända sin utslagsröst.

Gud sig förbarme! Det sipprar ut en del märkliga synpunkter om verksamheten i Allhelonakyrkan. Någon har sagt att det kommer så mycket folk till kyrkan "utifrån" dvs icke Katarinaboende och möjligen menas också de som tillhör gatans folk, som droppar in och att det sliter för hårt på den gamla trädkyrkan.  Är man politiker och har ett förvaltaruppdrag för kyrkans egendomar och ekonomi, så visst kan man med anstränging se att en sådant påstående faller inom ramen för det uttalandet. Men....deletärt för kyrkans uppdrag. Driv ut politikerna ur svenska kyrkan liksom månglarna ur templet på Jesu tid. Svenska kyrkan är nu en frikyrka och borde ta lärdom av de övriga firkyrkorna att den leds bäst av sådana, som delar grunduppdraget.

Hur det går med OC och kyrkoherdeuppdraget vet ingen idag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0