Förnöjsamhet

Har senaste tiden gripits av en stark känsla av förnöjsamhet över den service som vårt samhälle bjuder. Jag åker en hel del kommunalt. Det är pendeltåg, tvärbana och tunnelbana och ibland med buss. Det rusar in ett av de nya pendeltågen och fyller hela perrongen. Det kommer i akt och mening att ta upp oss som står och väntar för att föra oss dit vi bestämt att åka.Mysiga tåg. Man kan sitta både högt och lågt. Kör behagligt mjukt. Tunnelbanetågen går hur tätt som helst och det är bara att gå ut på perrongen. Inom 3-5 minuter kommer det ett tåg. Trevliga vagnar. Tvärbanan bjuder på en sightseening över delar av sta´n och särkilt fint blir det vid Essingeleden. Jag hade krångel med Abs-systemet på bilen. Jo, ibland åker jag bil. In till verkstaden. Fick en tid inom 2 veckor. Dagen innan en påminnelse via sms. Lämnade in på rätt dag tidigt. Jag hade dessutom begärt oljebyte. Bilmekanikern ringde och sa att jag hade 800 mil kvar till ett nödvändigt byte och så avstod jag från det nu. Ville också köpa fälgkopor (eller vad det heter) och det skulle ta  en extra dag att få hem. Behövde bilen så jag skulle återkomma dagen efter. Det går bra sa mecken och lovade sätta på koporna. Vilken service!
Vi har byggt ett system där vi bärs fram av en omsorg med komfort. Att det klagas på väntan och sena ankomster! Ja, det är då inte så varje dag. Senaste veckan har det varit 3-5 minuter sent på pendeln. Men vadå! En stunds gratis reflektion för hjärnan att sortera och analysera!
Var i Göteborg nyligen. X2000 naturligvis. Köpte biljetten på nätet. Fick biljetten i mobilen och behövde bara knalla på. Inget krångel på stationen. Snabb resa som är fortare än flyget. Från centrum till centrum. Man hinner läsa några kapitel i en bok.
Var iväg och såg Lukas Moodyssonn film Mammut (se blogg nedan). Köpte biljetten på nätet. Bestämde platserna i lokalen också på nätet. Tog med mig kontokortet. Drog det i en automat vid biografen. Fick biljetterna i handen och gick in utan att köa!!
Smidigt och användarvänligt. Fantastiskt. Det finns en del att bara njuta av och ta för sig. Det ligger där och väntar på att göra livet lättare för oss. Lite förnöjsamhet skadar inte!

MAMMUT

Lukas Moodyssons nya film Mammut har haft premiär. Moodysson är en etablerad filmregissör och författare. Han gör alltid intryck och ofta med tydliga och kraftiga medel. Han fångar upp de utsatta och skildrar dem, men han behåller alltid en respekt mot dem han skildrar och "snaskar" aldrig i träsket som en förevändning för andra syften. Han flirtar inte heller med publiken.
I sin nya film Mammut behåller han sitt tematiska upplägg och skildrar två pararallella familjers liv. De är dock inte helt parallella utan är flätade in i varandra. En kvinnlig kirurg med mycke jourarbete har med sin man, affärsman på resa utomlands, en dotter som sköts av en nanny från Filippinerna, där hon i sin tur har två barn. De passas av mormor och pappan. Moodysson tar god tid på sig i första delen av filmen för att beskriva situationen. Tempot kan säkert för vana biobesökare kännas långsamt utan sedvanlig fart och fläng med snabba scenväxlingar. Filmen handlar om föräldrars olika val att få sina familjer att gå runt, tjäna pengar och få det så bra som möjligt. Ur ett barnperspektiv, så blir dock inte föräldrarnas val särskilt bra. Utan att avlöja för mycket arbetar sig Moodysson in ett händelseförlopp som kommer, allteftersom filmen löper på, att beröra åskådaren starkt och det stockar sig i bröstet.  Det är villkoren för överlevnad som belyses från helt olika utgångspunkter och hur barnen lever under dessa villkor och hur de mår av effekterna, som kommer därav. Det är en bra film, som ingen kan vara oberörd av. Den går rakt in i hjärtat på stressade förvärvsarbetande västerländska föräldrar och hårt arbetande kvinnor från tredje världen, som kommer hit för att tjäna ihop till överlevnaden för sina stora familjer i hemlandet. Gå gärna och se den tillsammans med familjen.

Barack Obama installeras

President Barack Obama Barack Obama

Så har vi nått fram till januari 2009. George Busch avgår efter åtta år och lämnar över till Barack Obama. Busch går ut i kulissen som den mest impopulära presidenten i USA:s historia. Han var kanske den mest okunnige i utrikespolitik när han tillträdde, men gav sig i kast med en invation av IRAK, som har blivit en stor belastning för det amerikanska folket, moraliskt, ekonomiskt och politiskt. Busch har visat ett flagrant ointresse för miljöfrågor. Barack Obama kom från ingenstans och genomförde en valrörelse, där han som färgad amerikan slog an på strängar många tidigare politiskt ointresserade berördes av. Det handlade om ordet förändring och att alla amerikaner (inklusive de svarta) tillhör samma stat, nämligen Ameriskas förenta stater. Detta USA försökte Obama lyfta fram som ett enat land med gemensamma mål och uppoffringar att nå dit. Han var också mer kunnig och medveten om miljöfrågornas betydelse.
 Obama vann stort. Först en seg kamp mot Hillery Clinton, som hade en tung politisk maktfaktor med sig. Sedan segern över den ärkeamerikanske republikanske presidentkandidaten John MaCain.
I en tid med 11:e spetember 2001 i färskt minne och kampen mot terrorismen runt om i världen i full gång, föll det samlade budskapet om förändring  och enighet i god jord. Med vad finns det för substans i orden?  Det kommer verkligheten att kristallisera ut. Världen upplever den värsta depressionen sedan 1930-talet. USA har ett budgetunderskott som nästan är omätligt stort, därtill en statsskuld allför tung för ekonomin att bära. Arbetslösheten kommer säkert att överstiga de 7% som nu gäller.
Det värsta som kan hända Obama är att orden i valrörelsen var vackra men substanslösa. Efter en smekmånad på ett halvt år kryper verkligheten hänsynslöst inpå honom. Å andra sidan kan den positiva medvinden hjälpa till att våga göra en del impopulära  åtgärder, som dock rätt snart vänder skutan åt rätt håll och då är han räddad för sin första presidentperidod. Det finns all anledning att önska Barack Obama lycka till! Det kan finnas en kraft från alla som hoppas så mycket från honom.

RSS 2.0