Barack Obama installeras

President Barack Obama Barack Obama

Så har vi nått fram till januari 2009. George Busch avgår efter åtta år och lämnar över till Barack Obama. Busch går ut i kulissen som den mest impopulära presidenten i USA:s historia. Han var kanske den mest okunnige i utrikespolitik när han tillträdde, men gav sig i kast med en invation av IRAK, som har blivit en stor belastning för det amerikanska folket, moraliskt, ekonomiskt och politiskt. Busch har visat ett flagrant ointresse för miljöfrågor. Barack Obama kom från ingenstans och genomförde en valrörelse, där han som färgad amerikan slog an på strängar många tidigare politiskt ointresserade berördes av. Det handlade om ordet förändring och att alla amerikaner (inklusive de svarta) tillhör samma stat, nämligen Ameriskas förenta stater. Detta USA försökte Obama lyfta fram som ett enat land med gemensamma mål och uppoffringar att nå dit. Han var också mer kunnig och medveten om miljöfrågornas betydelse.
 Obama vann stort. Först en seg kamp mot Hillery Clinton, som hade en tung politisk maktfaktor med sig. Sedan segern över den ärkeamerikanske republikanske presidentkandidaten John MaCain.
I en tid med 11:e spetember 2001 i färskt minne och kampen mot terrorismen runt om i världen i full gång, föll det samlade budskapet om förändring  och enighet i god jord. Med vad finns det för substans i orden?  Det kommer verkligheten att kristallisera ut. Världen upplever den värsta depressionen sedan 1930-talet. USA har ett budgetunderskott som nästan är omätligt stort, därtill en statsskuld allför tung för ekonomin att bära. Arbetslösheten kommer säkert att överstiga de 7% som nu gäller.
Det värsta som kan hända Obama är att orden i valrörelsen var vackra men substanslösa. Efter en smekmånad på ett halvt år kryper verkligheten hänsynslöst inpå honom. Å andra sidan kan den positiva medvinden hjälpa till att våga göra en del impopulära  åtgärder, som dock rätt snart vänder skutan åt rätt håll och då är han räddad för sin första presidentperidod. Det finns all anledning att önska Barack Obama lycka till! Det kan finnas en kraft från alla som hoppas så mycket från honom.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0