Vårkänslor bland sniglarHelix pomatia (vinbergssnäcka eller romersk snigel)


 

I det lite mer regniga vädret kryper snigeldjuren fram i markvätan. Den 5:e Juni 2009 på förmiddagen träffade jag på detta omfamnande par av vinbergssnäckor.

Snigelgruppen av djur är ju hermafroditer med dubbla uppsättningen könsorgan, dels testiklar, spermieproduktion och penis samt ovarier med äggproduktion och ägglerdare. Därtill finns en liten ficka att samla upp spermier från en motpart (eller flera). Oftast parar sig sniglar, men kan sköta reproduktionen helt på egen hand. Parningen börjar med att den ena ger den andre en hormoninjektion ("love dart")

Detta låter väl som en smidig lösning. Man kan njuta i gräset med en partner, men också välja att låta bli och få sin familj ändå. Glasberget existerar inte i sniglarnas värld. Här finns heller ingen hetero-homodebatt. Ingen behöver gömma sig i garderoben, förlåt skalet därför att man är sexuellt avvikande. Insemination från donator kan man glömma med tillhörande komplikationer angående avkommans genetiska rötter. Det går att befrukta med  sina egna spermier när äggen läggs, så löser det sig. Den långsamma förflyttningen gör att det tar tid att träffa på en partner, därför är det praktiskt att kunna lösa det själv.  Dominans och undergivenhet är inget bekymmer. Vid parning kan ju båda penetrera och lägga spermier i varandras fickor. Inga demonstrativa parader för sin sexuella läggning behövs.Problemet med att den ene "inte har lust" löser sig genom att den lustlöse får en "love dart" hormoninjektion och så fungerar det utmärkt!

Att använda våld i sexakten är nog en omöjlighet. Det enda i den vägen är den lilla hormoninjektionen vid parningens början.  Det blir i slutändan ägg som läggs dolda av vegitationen. De befruktas strax innan.

Sedan kan man fortsätta att njuta av livet. Inget uppfostringsansvar att bråka om. Stress med tider under morgonpasset, dagis, jobb, hinna hämta, middag och i säng för nästa stresspass...nej inget för sniglar. Lider inte av magsår, högt blodtryck eller stroke!


Länge leve Helix pomatia!


RSS 2.0