Gåtan Mona Sahlin


Mona Sahlin leder nu ett parti av socialdemokrater, som är på väg mot ett stort nederlag. Hon har länge seglat i motvind. Från ett bottenläge med obetalda avgifter till förskolan, liksom p-böter och handlade på felaktigt kreditkort med Toblerone som symbol och uträknad till 9 har hon tagit sig tillbaka till att vara partiledare för det största svenska politiska partiet. Det parti som längst av alla innehaft regeringsmakten under hela 1900-talet. Nu är inte partiet störst längre. Det har sprungits förbi av moderaterna – ärkefienden. Mona Sahlin har varit utsatt för ”stoppa-Mona” kampanjer inom partiet, när hon ställt upp för nomineringar till att bli partiledare. Med dessa låga odds har hon i senaste valet till partiledare, efter att flera favoriter tackat nej, ställt upp och sagt sig vilja bli partiledare. Nu står hon mitt i en valrörelse, där opinionssiffrorna haglar tätt och där hennes egen popularitet som statsministerkandidat ligger långt under Fredrik Reinfeldts siffror.

På fråga från en journalist hur det känns att få så mycket emot sig, säger Mona Sahlin att hon har inte några negativa känslor. Hon säger sig förstå, att hon som första kvinnliga statsministerkandidat har en manlig mall att jämföras med och det skapar en del problem för folk. På partikansliet på Sveavägen finns dock optimismen, där man säger sig vara stolt över, att Mona Sahlin trätt fram som en statsmannamässig ledare efter presentationen av de rödgrönas politiska valplattform.

Mona Sahlin kom in i riksdagen som väldigt ung kvinna med söderslangen i språket i en tid då Olof Palme var partiledare. Han är en förebild för henne. Men det ligger något i den karaktäristiken som ”söderböna”, som fortfarande ger en del ledtrådar till det som händer idag. Grunden i hennes personlighet är fortfarande söderbönans. Det är därifrån hon fått sin politiska inspiration. Språket hänger fortfarande med. Smaka på uttryck som  ”vi har tatt fram 3 miljarder”. Hon fräser till Fredrik Reinfeldt, att komma ner från sina höga självgoda höjder, när han undrar om Mona Sahlin känner till sitt eget program. Han från Östermalm skall inte nedlåtande läxa upp henne. Det ligger något i blicken av undergivenhet hos Mona Sahlin, när hon snett uppåt höger möter Reinfeldts argument och blick. I de lägena svajar hon på typiskt ”Sahlin-vis” på rösten. Det som folk inte gillar. Men detta är ränder från tiden som ung sosse från söder I Stockholm. Göran Persson har karaktäriserat henne som en som inte tänker och analyserar politiskt, utan hårdjobbar som en arbetare.  Något av en antiintellektuell arbetare. Hon tycks inte heller analysera kritiken mot henne.

Mona Sahlin har dock inte gått hem hos svenska folket som en stadsministerkandidat. Det kan vara söderslangen eller mjukheten i tilltalet med huvudet på sned som författaren Anders Ehnmark skriver på Newsmill. Hon försöker nu vara bestämd och säga, att det är hon som leder det rödgröna blocket, när Lars Ohly driver på och på presskonferenser inte kan hålla tyst om vad han tyckt i de interna diskussionerna.

Man kan hoppas att hon rider igenom stormen. Hon är nog härdad på den punkten. I de fem senaste opinionssiffrorna ledder den borgliga alliansen, och det skall väl till något alldeles extra i skandalväg, för att något skall ändra på det.


Butler till tunnelbanan - när ideologin slår över i dumhet

Socialdemokraterna i Stockholm med Karin Jämtin i spetsen har under senaste regnblötan plaskat runt i tankeleran och kommit på ett motdrag till Rut- och Rotavdragen, som de inte gillar.

ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad medan RUT står för Rengöring, Underhåll och Tvätt. För dessa tjänster har det varit möjligt att göra skatteavdrag. Det har öppnat en helt ny marknad för entreprenörer och genererat 18000 nya jobb enligt Anna-Stina Nordmark Nilsson vd Företagarna och Lars Jagrén chefsekonom Företagarna.  Svarta jobb har blivit vita och skatt strömmar in till staten.

Det är RUT-avdragen, som sticker så vasst i ögonen på socialdemokraterna,  att det orsakat en tankeprodukt, som slår alla med häpnad och förvånade ruskningar på huvudena. Det är en Stockholmslösning, där Stockholms lokaltrafik skall hyra ut lokaler, där folk skall kunna lämna in tvätt och lista på önskade inköp av matvaror. Det skall finnas Apotek och bibliotek.  Man skall kunna lämna in bilen och få däcken bytta osv.  Man kanske även kan lämna in sin partner för uppfräschning i någon kognitiv psykoterapiterapi i stället för att ligga hemma på slafen och ta en dag från jobbet.

Socialdemokraterna har tänkt ut detta och det låter så förvirrat att det får den massmediala  effekt, som alla politiker söker i dessa dagar. Strunt samma på vilket sätt! Var så säkra att socialdemokraterna kommer att få äta upp detta resten av valrörelsen.

Det mesta av det som läggs fram i förslaget finns redan. Rut ger en rad tjänster och det i hemmet, så man slipper springa på sta´n. Men det är just det som är grejen. Det skall bort från hemmet och ut på gatan bredvid tunnelbanan. Hemma kallas dessa tjänster pigtjänster av socialdemokrater. Familjen skall inte göra några skattevinster.  Vid tunnelbanan blir det mitt i det sociala flödet av stressade människor och Stockholms lokaltrafik skall upplåta nuvarande springutrymmen som oftast fylls av passagerare på väg till och från jobbet. Där skall det stå en massa butlers, som vill krama stockholmarna.  Det kommer att öka trängseln och stressen och skapa nya köer i redan trånga utrymmen. Vilket förslalg!

 


Ramadan - en Fasta?

Nu rullar Ramadan igång igen.  Butiksägare bunkrar upp i sina lager, för att få tjäna så mycket pengar det går. Även de svenska handlarna har insett detta guldläge. Från solens nedgång till fram på småtimmarna börjar varje kväll det stora ätkalaset, då borden står överfulla och det är bara att lasta in i glada vänners lag.  Det kan inte vara svårt att vara utan mat dagen därpå. Sannolikt sker viktuppgångar under denna månad.  Så långt jag förstått, så har året två fastemånader. Muslimer är ju inga magra vietnameser precis.  Så nästan 1/5 av året övergöder muslimer sig. Hur mycket de ber har ingen journalist frågat.  För att vara med på riktigt i Ramadan, så skall man inte äta medan solen är uppe. Vad man annars gör är väl en privatsak. Jag tror att många ägnar sig åt bön.

 Svensk media i stor koncensus är invandrarpositiva. Man undviker negativa nyheter om våra invandrare. Det är sympatiskt, när folk kommer hit från besvärliga situationer och skall etablera sig i Sverige. Ändå finns det risk att det slår hårt tillbaka och spelar högerkrafterna i händerna. När Jimmy Åkesson kommer inom kort med statistik om vilka som utför våldtäkter i Sverige, så blir reaktionen bland folk än starkare att allt detta förtigs.

När det gäller Ramadan, så finns det saker att problematisera, vilket annars burkar vara journalisters stora drivkraft. Alla reflekterar över det som händer runt omkring och även Ramadan, det gör ju folk. Men det gör inte svensk media.  Detta försökte Leif GW Persson påtala i Efterlyst strax innan han slutade där, men blev bryskt emotsagd  av programledaren  Hasse Aro. Väldigt känslig fråga.


RSS 2.0