Varför publicerar media bilder på odömda medborgare?

Nu diskuteras publicering av namn och bild på den häktade 38-åringen i Malmö för skottskjutningar, som satt hela staden i skräck. Expressen gick tidigt ut med namn och bild på 1:a sidan och andra journalister åkte till en av de skottdrabbade och visade den publicerade bilden med frågan om personen på bilden kunde vara den om sköt. Detta innan polisutredningen hunnit göra sin egen vittneskonfrontation.

 Ansvarig utgivare på Expressen säger att beslutet styrs av publicistiska överväganden och allmänintresset. Det senare handlar om att tidningen tror att presumtiva tidningsköpare och vi andra som för länge sedan slutat köpa kvällstidningar absolut vill se bild och namn på en häktad men icke dömd person. Det handlar ju om mord – ett allvarligt brott!

Före chefredaktören på Aftonbladet Anders Gerdin deltog nyligen i SVT:s Debatt och förklarade att när drevet går i media , handlar det om att vinna trofén eller bli den som fäller det aktuella bytet. Det handlar om att komma först!  Så är det tydligen även med bilder på odömda men häktade medborgare. Allmänintresset är ett begrepp som användes för att det låter så uppoffrande. Tidningen tänjer sig för vår skull. I stället tävlar tidningarna med varandra.  Åter och åter har det upprepats att vi inte vill veta vad någon heter, som bara är misstänkt, men inte fälld för ett brott. Nu känns det bra att slippa känna sig påklistrad en önskan, som vi inte har, utan det är en medial tävlan det handlar om. Frågan är bara i vilket skede som segern firas. Samma dag som publiceringen, eller då en eventuell dom avkunnas?

Media folket i SVT:s Debatt visade ingen förståelse för att de kunde försvåra polisens utredning visavi t.ex. vittneskonfrontationer. Anders Gedin surrade något om att man måste granska polisens arbete, men där högg han väl ändå i sten.

Vi kommer alltså att fortsatt se foto och namn publicerade på gripna medborgare i skydd av ett påhittat allmänintresse, fast det är det är ett tävlings race inom media självt.  Det känns bra att i någon mån fått verkligheten tillrättalagd.


KUNGEN HANDLADE HELT RÄTT


Den så kallade skandalboken, Den motvillige monarken,  om  svenske kungen är nu släppt. Författaren Thomas Sjöberg har rotat i gamla rykten om kungen och fått till en bok, som han lyckats få alla medier i vårt lilla land att exponera brett flera veckor före utgivningsdagen. Det säger mer om vad som styr bokutgivningen i Sverige än kvalitén på boken. Kvalitetsböcker som Lotta Lotass senaste bok ger hon ut på eget förlag till självkostnadspris till sina 300 läsare. Hon är medlem av Svenska Akademin.  Skall man ge ut en bok på ett svenskt förlag skall man redan vara en kändis. En skandalförfattare, som söker sina källuppgifter bland svårt kriminella och avslöjar kungen han får sin första testupplaga på 20000 att ta slut på några dagar. Thomas Sjöberg skrev också en bok om Knutbyflickan Sara, när den skandalen begav sig.
-

Kungen medverkar varje år i älgjakten. Han avslutar denna med en presskonferens.  Den var planerad till samma dag som Sjöbergs bok kom ut. Den var en ren koincindens. Det är klart att kungen  inte kunde ställa in den pressträffen. Då hade han fått höra, att han var feg. Han signalerade att han skulle hålla sin presskonferens och nämna något om boken, som han fick dagen innan.

Han böjar med att säga, att han inte hunnit läsa boken av förklarliga skäl.  Han var på uppdrag hela dagen innan. Dessutom hade han kunnat tillägga, att han har dyslexi och inte läser så fort.  Sedan fortsatte kungen på sitt personliga sätt att säga, att han sett vissa rubriker, som inte är så trevliga att se. Han hade pratat med familjen om det och med drottningen. Nu ville familjen vända blad som journalisterna gör i sina tidningar och gå vidare.  Sedan var det hela över. Någon murvel ropade kungen i ryggen om han menade att det som stod i boken var sant.
-

Allt detta kändes spontant och äkta. Vissa kommentarer har läst in att kungen var väldigt pressad. Den är en ren projektion av de som vill se honom skärrad. Nej, det var han inte, utan han var sig själv. Här vann han folkets förtroende och kan nu gå vidare. Han bör inte mer göra några uttalanden. Hovet har också sagt att man inte tänker väcka åtal mot boken.

Författaren Thomas Sjöberg har därmed förlorat i två led redan i inledningen. Ett avväpnande från kungen och inget åtal. Nu har Sjöberg några fler köttbitar att kasta fram till journalisterna så de inte ger upp efter första ronden.  Tror man sig ha skadeskjutit ett villebråd, så ger sig inte mediadrevet så lätt.  Fick man se kungen lämna över till Viktoria och slå sig ner på Sofiero och slicka sina sår vore resultatet av boken fullkomnat . Monarkin kommer att stärkas av detta, var så säker.


RSS 2.0