Juholts första 10 dagar.

 
Håkan Juholt och Tommy Waidelich

Efter jubel och återvunnet självförtroende bland ombud och toppskickt inom socialdemokatin implanterat vid extakongressen i slutet av mars, så har den nyvalde partiledaren Håkan Juholt påbörjat en ommöblering i ledargarnityret som inte liknar något min generation sett maken till. Intrycket har alltid varit att socialdemokratiska ledare sitter väldigt länge och ministrar kan byta poster, men de finns där hela tiden. En och annan plockas in efter ett val. Partiledarena byts inte heller ofta. Det sker av naturlig avgång för åldersstrecket. Palmes sorti var ett tragist undandtag. Och partiet har suttit där i regereingsställning i decennier. Men nu har det skett att partiet förlorat ett val så katastrofalt att vi får gå tillbaka till början av förra seklet för att se något liknande.

 Därför sker nu det som Juholt pläderade för efter valet 2010 att hela partistyrelsen får ställa sina platser till förfogande för bedömning. Det gick lite trögt i början. Ingen ville och initialt allra minst Mona Sahlin. Hon sade den första veckan efter valet,  att nu leder jag partiet och det sker såväl i med som i motgång. Wanja Lunby-Wedin och Nalin Pekgul sufflerade och höll med i fullt stöd för Mona. Sedan blev det press på Mona Sahlin och inför ett akutplanerat extra möte med ombuden från landet, där det ryktats om krav på Sahlins avgång och efter att undomsförbundets Jytte Guteland hade krävt Sahlins avgång ett par dagar innan, föregick Mona Sahlin ombudsmötet med att offentligt i en presskonferens, då hon var sufflerad av sin partisekreterare Ibarhim Bayland, meddela sin avgång vid den kommande extrakongressen. Men bara Mona Sahlin ty Bayland sa inget om att han skulle avgå. Det gjorde i det läget inte heller Thomas Östros, som var full av lust att arbeta vidare och forma politiken.  Sven-Erik Österberg likaså men inte så provocerande öppet uttalat. Inte heller Ylva Johansson kände att hon ville lämna toppolitiken. Men Mona Sahlin hade långt tidigare hakat på Håkan Juholts krav, att hela partistyrelsen skulle ställa sina plaster till omprövning, dock efter att Juholt hade sagt det.
 

              
Sven-Erik Österberg   Thomas Östros        Ylva Johansson      Ibrahim Bayland

Nu efter Juholts första 10 dagar vet vi hur det gått. Några dagar före kongressen gick Byland ut och sade, att han skulle avgå, när valberedningen kom med förslaget om Juholt, som partiledare. Motiveringen från Bayland var att nu behövs en kvinnlig partisekreterare. Thomas Östros blev förpassad ut i kulisserna med en ros i handen och in kom ett okänt namn, nämligen Tommy Waidelich.  Sven-Erik Österberg, ett tungt vägande samlande namn fick lämna sin post som gruppledare i Riksdagen.  Waidelich första tunga uttalande var att den ekonomika politik partiet gått till val på kunde han inte fortsätta med. På frågan vilken politik han menade, blev han i stort sett svaret skyldig. Ylva Johansson, som lika ivrigt som Thomas Östros signalerat sin vilja att vara med och styra partiet skall också bytas ut. Henns man Erik Åsbrink valde själv att lämna Perssons regering mitt i en mandatperiod. Han hade dock sina skäl för det. Det omfattande avtackningarna av Mona Sahlin ter sig som stora bandage för att lindra plågan och smärtan för en politiker, som flera gånger blivit svårt förödmjukat.

Man kan undra hur det går med en storsamling i partiet och att få alla att gå åt samma håll för att vinna nästa val efter den urblåsning, som skett i toppen. Särskilt som processen visade tydliga inslag av ovilja att lämna. Ommöbleringen var dock helt nödvändig, det skall sägas med eftertryck och är enda vägen att ta sig uppåt för partiet. Dock finns i ett parti interpersonella konstellationer med varierande grad av negativa/positiva laddningar, som finns med i det vardagliga arbetet. Att Sven-Erik Österberg skall få en ny tung post i partiet är en signal om att minska spänningarna och utjämna effekten av utrensningen.

Hur det går ligger i den närmaste famtiden och den kommer rullande tämligen så snabbt. Det behövs ingen lång överlevnad för att hinna se det!

Kommentarer
Postat av: Peter Ingestad

<a href="http://www.newsmill.se/artikel/2009/11/06/anna-odell-gjorde-ratt?page=4">när lammen tystnar</a><a href="http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/30/borgerligheten-m-ste-ber-tta-sanningen-om-sverige#comment-249299">Brutal konfrontation!</a>Medelklassen till rakning...

2011-04-04 @ 12:05:03
URL: http://screenfonds.blogspot.com/
Postat av: Peter Ingestad

www.newsmill.se/artikel/2009/11/06/anna-odell-gjorde-ratt?page=http://www.newsmill.se/artikel/2011/03/30/borgerligheten-m-ste-ber-tta-sanningen-om-sverige#comment-249299Medelklassen till rakning...

2011-04-04 @ 12:06:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0