Ingvar Kamprad i media - ett fall för journalistonani
IKEA grundaren Ingvar Kamprad


Det ryktas att SVT-journalisten Elisabeth Åsbrink har skrivit en bok, där hon berättar att Ingvar Kamrad så sent som 2010 sagt att högerextremisten och nationalisten Per Engdahl och grundaren av Nysvenska rörelsen var ”en stor man”. Engdahl stödde också Hitler under 2:a världskriget. Kamprad var i ungdomsåren mellan 16-25 år medlem i den Nysvenska rörelsen. När Per Engdahl dog 1994, 85 år gammal, levererade Kamprad en offentlig grundlig ursäkt i media för sina ungdomssynder för 60-70 år sedan och tog avstånd från nationalism och nazism. Kamprads uttalande 2010 tas som intäkt för att hans ursäkt 1994 inte var tillräckligt grundlig. Därför går nu en våg genom svenska media för att informera oss konsumenter, att det är något lurt med Kamprad.

 Man tage sig för pannan! Mediafolket vet vilka knappar man skall trycka på för att få ingång upphetsande vallningar över textrutor och tabloider. Elisabeth Åsbrink har hittat en ny triggerpunkt och gnider journalistkittlaren lysande röd och får en uppställning i tidningar och TV av journalister, som pulsativt spiller ut hennes uppgifter vidare som våta fläckar i trycksvärtan. I det tunga magasinet Studio 1 i P1 ägnas 20 minuter åt att föra ut den stora nyheten, som egentligen ingen utanför studion är intresserad av. Ändå hörs upphetsningen tydligt på andhämtningen under diskussionerna, att här finns något nytt att svärta ner IKEA grundaren med. Snudd på en skandal! Ett scoop att tugga på några dagar.

Uttalandet år 2010 att Per Engdahl ”var en stor man” följdes också av att Kamrad menade att Engdahl hamnade fel i sina åsikter, men det kom inte med i Åsbrinks bok. Där ser man så lätt det går att missa hela perspektivet.

Den här typen av uppgifter tänder till internt i journalistkåren, eftersom det kan skapa uppmärksamhet. I Sverige löper som regel en och samma nyhet över de flesta mediafönster per dag. Att få vara med där en dag är en fjäder i hatten för en journalist, väl värt att jobba för. Metoderna måste inte vara heljusta.

Det har ju visats sig att folket reser sig mot den här typen av påhopp. De går inte hem helt enkelt. Det är dock inget hinder för upprepade attacker, snarare ökar det lusten att publicera dessa icke-nyheter. Vi fåt leva med det!


Kommentarer
Postat av: Gert Auer

Ett ord i rättan tid. Verklingen!!

2011-08-29 @ 14:01:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0