Antirasismen har ersatt lutherdomen i Sverige och fått status av religion

 
 Lilla Hjärtat
 

Den svenska debatten om rasism och antirasism har förändrats det senaste decennierna.  Sedan 70-talet har hela mediasverige av rädsla för att få rasiststämpel på sig undvikit att analysera och problematisera invandringen eller att nämna namn och nationalitet på personer som begår brott inom landet eller på annat sätt handlar på ett klandervärt sätt. Det slinker ibland igenom att en våldtäktsman hade finsk brytning eller att tyskan varit i Arboga och mördat två barn. Men längre radie än så vågar ingen ge sig iväg ut på och tala belastande eller att skuldbelägga personer av annat etniskt ursprung än de svenska/nordiska/ och ibland tyska.

 

Att bli belagd med att ha uttalat något som luktar rasism är som att under den lutherska kyrkans högdagar, med starkt grepp om befolkningen, blivit anklagad för föräktenskaplig sexuell förbindelse. Livet och karriären var då totalt slut. Det verkar som att tomrummet efter en folkligt utbredd religiös livshållning skapar behov av något annat som man skall hålla sig till (antirasismen) och hålla stånd emot (rasismen) och hålla sin själ ren och obefläckad. Det skulle säkert kunna gå att skriva tio budord hur man skall undvika att bli rasist. 

 

Jag som gått i söndagskola och innan jag pratade rent kunde sjunga "Jesus älskar alla barnen. Alla barnen på vår jord.  Röd och gul och vit och svart, gör det samma har han sagt,Jesus älskar alla barnen på vår jord”. Genom den sången har jag fått antirasismen och rastoleransen som en av de första grunderna i livet. Jag tror också att det med den präglingen är lättare att se det som sker i det som synes ske vad gäller tolerans och multikulturell gemenskap. 

 

Det senaste exemplet på den intoleranta kompromisslösa antirasismen i Sverige är attacken mot illustratören Stina Wirsén, som berättat i flera böcker om "Lilla hjärtat". En mörkfärgad dockfigur eller barngestalt, som vill sprida allas lika värde har blivit anklagad för rasism, just för att Lilla hjärtat framställs som svart. Frilansskribenten Oivvio Polite och konstfacksprofessorn Joanna Rubin skrev till den färgade prof John Jennings på Buffalouniversitetet I New York och bad honom analyser Lilla hjärtat ur ett rasistiskt perspektiv och det är kontexten, dvs sammanhanget, som gör den rasistisk. Prof Jennings jobbar med media och rasism. De fick till svar att jo, det är nog så att Lilla hjärtat är rasistiskt. Det låter som hårklyverier från de gamla kyrkofädernas dagar långt före lutherdomen.

Återigen med min egen prägling, som kan utökas med att jag också stoppat slantar in en sparbössa med en afrikan på, för att lära mig att vara givmild mot de som inte har det så bra som vi. Det beteendet hamnar säkert i fel kontext eftersom det skedde i söndagsskolan, men vilken glädje det blev när jag första gången fick en afrikansk familj till vårt hem. Jag ville vara med dem hela tiden.

 

Kritiken mot Wirsén har varit att barn inte kan värja sig mot det som anses vara rasistiska inslag i Lilla Hjärtat. Det är i  sig en underskattning av barn. De tänker och funderar mer än vi tror och drar helt egna slutsatser långt innan de klart kan verbalisera sina tankar. Barn är inte så lättlurade som vi tror, när de blivit så stora att vi berättar bildsagor som Lilla Hjärtat för dem.  

 

Nej, här har renhållningen hamnat i klass med den riktigt hårda kontrollerande lutherdomen. Vi måste ha en dualism att förhålla oss till. Det var inte så länge sedan det var himmel och helvete. Men arketypen kräver att vi fyller det tomrummet med något. Just nu är det rasism kontra antirasism som gäller. Den nya religionen stryper den friska debatten och leder alla in mot en gemensam tankefåra mot en konformism, som håller problem under mattan som borde varit möjliga att ventilera. Nu lägger Wirsén ner Lilla Hjärtat och ber Bonniers förlag att inte sälja fler böcker. Detta är pådyvlad censur! 

 

De politiska partierna utom SD försöker överträffa varandra i inbördes strävan att öka invandringen. Samtidigt vet vi att mottagandet de senaste 30 åren varit mycket dåligt. Våra nya vänner assimileras alldeles för långsamt. De samlar sig i getton för att umgås och stötta varandra, samtidigt som de mestadels håller kvar sitt ursprungsspråk och kultur. Vem vill ta ansvaret för detta? Ja, ingen! Det finns alltid någon bakåt i historien som har suttit på min stol och gjort fel.

 

Hade vi inte haft ett räddhågat antirasistiskt raster över landet, så hade det gått att nämna problemen vid sina rätta namn och vi hade kommit vidare i att bygga det mångkulturella land alla talar sig varma för, men deras tungor är alltfort kluvna och munnen belagd med styrbetsel. Det är den viktigaste anledningen till att vi har SD inne i riksdagen. Öppna debatten! 

 

 

 


MEDIA SNEDVRIDER FOKUS I SD DEBATTEN

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       
                  
                  
                                                                                                                                     
             
 
 
Jimmy Åkesson                                    Soran Ismail                               Erik Almqvist
 
 
Det har blåst till storms kring Sverigedemokraterna (SD). För två år sedan var de två SD-topparna Erik Almqvist och Kent Eneroth ute på resturang och kom i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm fram på småtimmarna. Det brukar uppstå turbulens kring SD vid demonstrationer eller konfrontaitoner i andra sociala sammanhang. Kent Eneroth hade mobilen med sig och filmade det som hände, för att ha som dokumentation, eftersom ofta ord står mot ord, när man efteråt skall berätta vad som hänt. Det blev en upptrissad stämning och de verbala utfallet fylldes med invektiv och rasistiska uttalanden. Nu har Expressen fått tag i filmerna, ingen kan säga hur. Inte heller hur länge tdningen värpt på bilderna. De har dock nu när SD ligger på 11% i opinionssiffrorna läckts ut portionsvis i tidningen och skapat storm i hela mediasverige.
 
Redan första dagarna börjar huvuden rulla. Erik Almqvist, som kom i skarp ordväxling med komikern Soran Ismail, som också fanns på Kungsgatan och de ordväxlade om svensket och vem som kan kalla Sverige sitt eget land. En ung kvinna kallades hora och latte. Jimmy Åkesson kallade till presskonferens och meddelade att Almqvist, som varit ekonomisk talesperson för SD får lämna sina politiska uppdrag. I nästa varv meddelar Kent Eneroth, talesperson i juridiska frågor, han som filmat alltihop att han tar "time out" från sina uppdrag.
 
I Sverige, där ofta en fråga dominerar i alla nyhetsmedia, så har nu denna fråga  fått stort utrymme. Ett avslöjande av detta slag skapar tryck från media om att huvuden skall rulla. Det blir starka personfixeringar och nu söker journalister efter om Jimmy Åkesson känt till filmsnuttarna och kan han då sitta kvar? Hela frågan om svenskar kontra invandrare förskjuts till att mediafolket sitter på redaktioner och räknar huvuden som får rulla.
 
Soran Ismail har sagt de viktigaste orden i detta mediabrus. Han var inbjuden till Studeo 1 på SR och var tänkt att hesta på i personfrågorna. Men han hade funderat lite vidare förbi de journalistiska avslöjandenas troféhuvuden och menade att frågan måste flyttas från personerna och till att tala om vad det är som sägs och vad det står för och hur vi skall förhålla oss till det vi kalla rasism. Vi måste alltså analysera uttrycken bortom pajkastningen och förstå vad de innehåller och den vägen klargöra substansen i det rasistiska tänkandet och bemöta det bortom de enskilda personerna. Att det blir hetsigt med alkohol i kroppen och att det då rinner över är mänskligt. Tyvärr innebär drevmekanismerna att man helt förlorar att komma vidare till fördjupade insikter. Det är beklagligt, men så fungerar den 3:e statsmakten.  
 
Om syftet varit att slå ner SD från sina aktuella 11% i opinionssiffrorna till mer modesta 5% så kan det slå fel helt. Med Jimmy Åkessons resoluta handlade kan det bli ett reningsbad inom SD som gör att de ökar opinionssiffrorna ytterligare. Det är dags att börja kartläga rasimen på ett djupare plan utanför personfixeringarna.
                                      

Oväntad stor seger för Barack Obama

 
 
 
Så är nu valdagen i USA passerad. Alla opinionsinstitut hade förutspått en mycket jämn kamp om segern och det kunde även dra ut på tiden innan ett slutligt valresultat skulle komma. Under de första timmarna tycktes den profetian gå i uppgfyllelse, men kort senare så lutade det alltmer åt Obama och han tog den ena viktiga swingstaten men höga eletoratal efter den andra. och slutade på natten med 303 elektorsröster mot 206 för Mitt Romney. Vid 7:30 tiden svensk tid så erkände sig Mitt Romney besegrad.
 
Det måste varit ett bittert slut för Mitt Romney, som satsat så intensivt och känt vitringen av en seger så nära. För säkerhets skull var han ute och valtalade på valdagen. Många republikaner var övertygade om att de skulle ta hem presidentposten. Höga arbetslöshetssiffror och stort budgetunderskott borde ha gjort folk trötta på Obama. Därtill hoppades den kristna högerfalangen inom partiet på att få ett slut på Obamas ökande statliga inblandning i folkets liv och främst få en president med moralisk resning som stod emot aborter och homoäktenskap. Billy Grahamns son Franklin Graham talar om en väg mot undergång för USA. Han säger att om vi tillåts att vandra den här vägen och i den riktning, som den här presidenten vill att vi ska gå, tror jag att det innebär fara för oss och den här nationens undergång. Många andra talar om att det gamla USA med dess värderingar är borta och Sarah Palin talar om katastrof. Hon var tidigt ute på Fox News och förstod sig inte på majoriteten av amerikaner, som godkände det stora budgetudnerskottet. Hon är också starkt emot homoäktenskap. Ärkefienden och fastighetsmiljardären Donald Trump menade att valet var en total bluff och en parodi.  Den amerikanske telogoen Russel D Moore menar att de kristna skall be för Obama, att han får bättre insikt i de frågor som står högst på den kristna högerns agenda och ändrar sig. Det framkom också i valundersökningar att Obama förlorade bland de kristet evangelikanska väljarna men vann bland katoliker och judar, vilket är en intressant uppgift.
 
Alltnog är det ett mer polariserat USA efter valet. I sitt tacktal på valnatten var Obama starkt inkludernade, när det gäller invandrargrupper, religioner och sexuell läggning. Särskilt fick han kvinnornas stöd. Bland invandrare var de många latinamerikanska väljarna viktiga. De litar bara på Obama.  Han är betydligt mer en president för hela folket än Romney som ofta sägs vara en president för rika vita män. Hos många väljare som intervjuades var detta med hela folkets president ett återkommade svar på reportrars frågor. Hans "Obama care" dvs sjukvårdsreformen är också en spjutspets in i hjärat på de rika och självgoda.
 
Det är tydligt att det sker en bred kursändring i USA. Där är ju faktiskt staten skild från kyrkan från början, men i praktiken har USA:s kristna grupper haft ett stort inflytande på politiken. Med Obamas tidiga godkännande av stamcellforskning, och nu bejakande av homoäktenskap och svårigheter för Intelligent Design att etablera  sig i amerikanska skolor, så går staten alltmer en annan väg än dit Sarah Palin och hennes vänner vill och de tappar mark och riskerar att bli marginaliserade.
Det höjdes röster innifrån det republikanska partiet efter valresultatet att Mitt Romney varit alltför otydlig och inte tillräckligt radikal i värderingar som republikan. Om den linjen skall drivas hårdare, så kommer det ett dröja länge innan vi får se en republikansk president.
 
 

Presidentval I USA idag den 6:e November

 
 
 
Idag går det amerikanska folket till val för att välja en ny President. Det har varit ett jämt lopp mellan Mitt Romney och Barack Obama. Det är en viss skillnad mot förra gången då Obama vann en stor seger över John McCain och hans teapartsrörelse inspirerade vicepresident Sarah Palin.Obamas löften den gången om "Change" dvs förändring drunknade i en ekonomisk kris med en storbank i konkurs.
 
 
Det folk som idag går till val är mer splittrat än någonsin. Det är 82% av de demokratiska väljarna som är nöjda med  Obama medan 9% av republikanska väljarna är tillfreds med presidentens första mandatperiod..Obama har trots krisen inte varit overksam. Han har lyckats med något som flera tidigare demokratiska presidenter, inklusive den populäre Bill Clinton, inte lyckats med och det är en sjukvårdsreform. Det är en stor prestation av Obama att ha fått igenom den. Romney har lovat att riva upp den och det måste han lova annars tappar han väljare. Detta trots att han genomförde något liknande, när han var guvernör i sin egen delstat Massachusetts 2003-2007. Men för många människor har rädslan att att bli sjuk blivit mindre, eftersom det finns en försäkring, som täcker kostnader för dem.
 
Det är för oss i Europa svårt att förstå, varför republikanerna, som stoltserar med att vara kristna inklusive de så aktivt troende som de evangelikanska kristna inte vill, att de som inte har så gott ställt som dem själva,  skall ges resurser när de blir sjuka. Vilken bibel läser de? Jo, det är så att de vill inte att staten skall ta hand om folket. Människorna skall klara sig sjäva. Det är en grundbult hos många av alla de som lyckats i USA.
Att staten hjälper till är likamed socialdemokrati/kommunism och det är i verklig mening ett rött skynke. Däremot har de välbeställda inget emot att ge allmosor. Den glorian vill de inte missunna sig. På vissa håll bland repubikanerna är Obama kommunist och muslim och en icke-amerikan född utomlands.
 
Att Obama lyckades med det som George W Bush inte klarade av under två mandatperioder, nämligen att oskadligöra Osama Bin Laden, det har inte hjälpt. Inte heller att han dragit hem soldater från Iran och tänker avlsuta de militärt operativa insatserna i Afganistan.  Nej, det socialistiska projektet med sjukvårdsreform och förstås Obamas bejakande av aborter och forskning på stamceller är mycket större hot for republikaner än att soldater dör utomlands.
 
En annan viktig fråga är ekonomin och arbetslösheten. Även om den ligger under den magiska gränsen 8%, alltså vida under en del sydeuropeiska länders nivåer, så känner folket av de knapra resurserna och när sådant går in på bara skinnet, så är de stora frågorna om andras väl och soldaters insater utomlands långt borta.
 
Vilken av de två som än väljs så kommer de att möta en verklighet, där deras vallöften ställs emot dem och det blir inte en lätt uppgift att reda ut. Det är dock två väldigt olika USA, som de två kandidaterna vill se förverkligat. Det komemr att påverka resten av världen. Mitt Romney är ett oskrivet blad i utrikespolitiken. Det han gjort och sagt hittills är inte upplyftande. Det är oroande förr oss utanför USA.
 

RSS 2.0