Oväntad stor seger för Barack Obama

 
 
 
Så är nu valdagen i USA passerad. Alla opinionsinstitut hade förutspått en mycket jämn kamp om segern och det kunde även dra ut på tiden innan ett slutligt valresultat skulle komma. Under de första timmarna tycktes den profetian gå i uppgfyllelse, men kort senare så lutade det alltmer åt Obama och han tog den ena viktiga swingstaten men höga eletoratal efter den andra. och slutade på natten med 303 elektorsröster mot 206 för Mitt Romney. Vid 7:30 tiden svensk tid så erkände sig Mitt Romney besegrad.
 
Det måste varit ett bittert slut för Mitt Romney, som satsat så intensivt och känt vitringen av en seger så nära. För säkerhets skull var han ute och valtalade på valdagen. Många republikaner var övertygade om att de skulle ta hem presidentposten. Höga arbetslöshetssiffror och stort budgetunderskott borde ha gjort folk trötta på Obama. Därtill hoppades den kristna högerfalangen inom partiet på att få ett slut på Obamas ökande statliga inblandning i folkets liv och främst få en president med moralisk resning som stod emot aborter och homoäktenskap. Billy Grahamns son Franklin Graham talar om en väg mot undergång för USA. Han säger att om vi tillåts att vandra den här vägen och i den riktning, som den här presidenten vill att vi ska gå, tror jag att det innebär fara för oss och den här nationens undergång. Många andra talar om att det gamla USA med dess värderingar är borta och Sarah Palin talar om katastrof. Hon var tidigt ute på Fox News och förstod sig inte på majoriteten av amerikaner, som godkände det stora budgetudnerskottet. Hon är också starkt emot homoäktenskap. Ärkefienden och fastighetsmiljardären Donald Trump menade att valet var en total bluff och en parodi.  Den amerikanske telogoen Russel D Moore menar att de kristna skall be för Obama, att han får bättre insikt i de frågor som står högst på den kristna högerns agenda och ändrar sig. Det framkom också i valundersökningar att Obama förlorade bland de kristet evangelikanska väljarna men vann bland katoliker och judar, vilket är en intressant uppgift.
 
Alltnog är det ett mer polariserat USA efter valet. I sitt tacktal på valnatten var Obama starkt inkludernade, när det gäller invandrargrupper, religioner och sexuell läggning. Särskilt fick han kvinnornas stöd. Bland invandrare var de många latinamerikanska väljarna viktiga. De litar bara på Obama.  Han är betydligt mer en president för hela folket än Romney som ofta sägs vara en president för rika vita män. Hos många väljare som intervjuades var detta med hela folkets president ett återkommade svar på reportrars frågor. Hans "Obama care" dvs sjukvårdsreformen är också en spjutspets in i hjärat på de rika och självgoda.
 
Det är tydligt att det sker en bred kursändring i USA. Där är ju faktiskt staten skild från kyrkan från början, men i praktiken har USA:s kristna grupper haft ett stort inflytande på politiken. Med Obamas tidiga godkännande av stamcellforskning, och nu bejakande av homoäktenskap och svårigheter för Intelligent Design att etablera  sig i amerikanska skolor, så går staten alltmer en annan väg än dit Sarah Palin och hennes vänner vill och de tappar mark och riskerar att bli marginaliserade.
Det höjdes röster innifrån det republikanska partiet efter valresultatet att Mitt Romney varit alltför otydlig och inte tillräckligt radikal i värderingar som republikan. Om den linjen skall drivas hårdare, så kommer det ett dröja länge innan vi får se en republikansk president.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0