Presidentval I USA idag den 6:e November

 
 
 
Idag går det amerikanska folket till val för att välja en ny President. Det har varit ett jämt lopp mellan Mitt Romney och Barack Obama. Det är en viss skillnad mot förra gången då Obama vann en stor seger över John McCain och hans teapartsrörelse inspirerade vicepresident Sarah Palin.Obamas löften den gången om "Change" dvs förändring drunknade i en ekonomisk kris med en storbank i konkurs.
 
 
Det folk som idag går till val är mer splittrat än någonsin. Det är 82% av de demokratiska väljarna som är nöjda med  Obama medan 9% av republikanska väljarna är tillfreds med presidentens första mandatperiod..Obama har trots krisen inte varit overksam. Han har lyckats med något som flera tidigare demokratiska presidenter, inklusive den populäre Bill Clinton, inte lyckats med och det är en sjukvårdsreform. Det är en stor prestation av Obama att ha fått igenom den. Romney har lovat att riva upp den och det måste han lova annars tappar han väljare. Detta trots att han genomförde något liknande, när han var guvernör i sin egen delstat Massachusetts 2003-2007. Men för många människor har rädslan att att bli sjuk blivit mindre, eftersom det finns en försäkring, som täcker kostnader för dem.
 
Det är för oss i Europa svårt att förstå, varför republikanerna, som stoltserar med att vara kristna inklusive de så aktivt troende som de evangelikanska kristna inte vill, att de som inte har så gott ställt som dem själva,  skall ges resurser när de blir sjuka. Vilken bibel läser de? Jo, det är så att de vill inte att staten skall ta hand om folket. Människorna skall klara sig sjäva. Det är en grundbult hos många av alla de som lyckats i USA.
Att staten hjälper till är likamed socialdemokrati/kommunism och det är i verklig mening ett rött skynke. Däremot har de välbeställda inget emot att ge allmosor. Den glorian vill de inte missunna sig. På vissa håll bland repubikanerna är Obama kommunist och muslim och en icke-amerikan född utomlands.
 
Att Obama lyckades med det som George W Bush inte klarade av under två mandatperioder, nämligen att oskadligöra Osama Bin Laden, det har inte hjälpt. Inte heller att han dragit hem soldater från Iran och tänker avlsuta de militärt operativa insatserna i Afganistan.  Nej, det socialistiska projektet med sjukvårdsreform och förstås Obamas bejakande av aborter och forskning på stamceller är mycket större hot for republikaner än att soldater dör utomlands.
 
En annan viktig fråga är ekonomin och arbetslösheten. Även om den ligger under den magiska gränsen 8%, alltså vida under en del sydeuropeiska länders nivåer, så känner folket av de knapra resurserna och när sådant går in på bara skinnet, så är de stora frågorna om andras väl och soldaters insater utomlands långt borta.
 
Vilken av de två som än väljs så kommer de att möta en verklighet, där deras vallöften ställs emot dem och det blir inte en lätt uppgift att reda ut. Det är dock två väldigt olika USA, som de två kandidaterna vill se förverkligat. Det komemr att påverka resten av världen. Mitt Romney är ett oskrivet blad i utrikespolitiken. Det han gjort och sagt hittills är inte upplyftande. Det är oroande förr oss utanför USA.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0