Hur skall Haddile överlämnas till modern vid förfrågan

Haddile i fosterhemmet
 
 
Migrationsverket har en svår uppgift att slussa människor av varierande öden in och ut ur Sverige. Några får stanna här medan andra får vända åter till hemlandet. Att ärenden kritiseras är ofrånkomligt, men ibland lyser inkompetensen i bjärta färger när handläggningen striden mot det mest grundläggande i allas vår gemensamma kunskap om mänskligt liv och relationer och hur barn kan hanteras och hur man bedömer vad som är bäst för ett barn.

Fickan Haddile 2 år blev rikskänd, sedan fallet med frågan om hennes utvisning blev känt i media. Hon är född i Sverige av en algerisk kvinna . När hon var 20 dagar gammal försvann mamman spårlöst. Pappan finns inte heller med i bilden Det blev styvpappan som fick ta han om henne.

 Vid fyra 4 månader gammal kommer flickan in på barnsjukhuset i Lund med blödningar i hjärnan och i ögonen och styvpappan misstänktes för barnmisshandel. Tillräckligt bevis i skuldfrågan fanns ej, men Haddile blev placerad av socialnämnden i ett familjehem i Broby i Skåne . Hon har där bott i en familj och har vuxit in i en relation med två vuxna och ytterligare några tonåringar i familjen.  Hon har blivit trygg och tillitsfull som en 2-åring kan vara under bästa tänkbara förhållanden.

När migrationsverket fann att mor hade franskt medborgarskap, ville man först utvisa Haddile till ett barnhem i Frankrike. Där kunde man få söka efter modern.

Nu har migrationsverket tillfälligt backat från utvisningen och vill föst få tag i modern. Men en mor som lämnat sitt barn och befinner sig i konsekvenser av det beslutet kan inte så lättvindigt ta det tillbaka.  Att ta tillbaka ett barn som man valt bort och övergivit är svårt. Skall hon återförenas med sin dotter skall det ske i Sverige med början en längre tid i Broby tillsammans med den familj som nu har henne.

Att i ett senare skede skicka Haddile till barnhem i Frankrike och träffa sin mor hon inte knutit an till bland idel andra okända ansikten ställer för stora krav på Haddile. Hon kommer inte att få en enda initial fästpunkt på bra lång tid. Helt förvirrad kommer hon att längta tillbaka till Broby i en tomhetskänsla, som kommer att leda henne in i avskärmning, tystnad och depression. Vem vill sitta med henne i flygplanet?

Nu gäller inte längre genetiken som ledstjärna inte heller medborgarskap.  Nu handlar det om en liten människa som tappat sina tre viktigaste första trygghetsfaktorer och som har landat i ett sammanhang, där livet börjat ta form. Låt henne fortsätta växa in i den formen. Det är den enda riktiga vägen. Ta inte ifrån henne det hon nu lyckats bygga upp av social kompetens, kommunikation, språk och identitet.

Hör mamman av sig är det hon som kommer hit och efter en bra och väl etablerat kontakt med Haddile kan hon återvända till Frankrike eller Algeriet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0