Ullenhag får mothugg om islam som religion och politisk ideologi

 
 
 

Mona Walter med somaliskt ursprung skrev en artikel i tidningen DAGEN riktad till integrationsminister Erik Ullenhag den 21 juli. Det var ett svar på hans artikel i Svd den 10/6 där han talade om en ”samling mot islamofobi”.  Mona Walter slås av den okunnighet som Ullenhag uppvisar om islam som lära, religion och politisk ideologi.  

-

Mona Walter föddes i Somalia och uppfostrades som muslim. Sedan hon kom till Sverige har hon bearbetat sin tro och läst mycket skrifter om islam samt Koranen ordentligt. Det har lett till att hon har lämnat islam, konverterat till kristendomen och integrerats i det svenska samhället. Hon har egen erfarenhet av att ha blivit mordhotad, bespottad och attackerad. Hennes lägenhet är bevakad av muslimer från bilar parkerade på hennes gata, dels för att hon lämnat islam och för att hon uttalar sig offentligt mot islam. Detta säger inte att muslimer i allmänhet inte integreras i vårt samhälle. 

-

Mona Walter har rätt att det finns en stor okunnighet bland ledande politiker och mediafolk om religiös tro över huvud. Sverige är det mest sekulariserade landet i världen. För att sticka ut hakan skulle jag vilja säga att det behövs en erfarenhet av en religiös kontext, för att tillägna sig en djupare förståelse och skaffa sig de insikter som behövs för att vara med och hantera religiösa frågor. Det behöver inte vara erfarenhet från samma religion, som debatten just för ögonblicket gäller. Det kan t.ex. vara en erfarenhet från en starkt fundamentalistisk kristen fraktion som kan användas för att bedöma en annan religion. Stränga religiösa kontexter påverkar verklighetsuppfattningen på ett likartat sätt.  Sådana likheter i påverkan på människor finns om man jämför Scientologkyrkan, Livets Ord och Islam. Att skaffa sig denna insikt är som med yrkesskicklighet. Läkaryrket har förvisso en lång utbildning men det är den långa erfarenheten av att ha sett många patienter och lärt sig mycket som inte står i böcker, som gör att man blir en bra doktor. När det gäller kunskap brukar man tala om intensionsdjup, för att beskriva detta. Många beslutsfattare och debattörer i Sverige saknar intensionsdjup i religiösa frågor.

-

Sedan svenska folket lämnat lutherdomen, där vi indelades i syndare och frälsta har det tomrummet fyllts med att dela in oss i rasister och antirasister. Detta är den nya religionen. Om jag vill problematisera kring något som gör det svårt för muslimer att inordna sig i vårt samhälle, något som är uppenbart, ja, då riskerar jag att bli klassad som rasist. I vårt land tiger vi hellre än söker lösningar av rädsla för att hamna i fascism. Detta är ett sort problem i Sverige liksom i Norge. Utländska media var mäkta förvånade över detta då de var i Norge för 3 år sedan och rapporterade om Breiviks illdåd.

-

Mona Walter berättar att hon, när hon kom från Somalia till Göteborg så predikade imamerna att de nyanlända till Sverige inte skulle inordna sig i det svenska samhället, utan ta hit fler släktingar och skaffa många barn för att öka muslimernas antal i Sverige. Syftet var att kunna bli så stora som möjligt för att påverka landet i muslimsk riktning. Detta säger inget om hur alla imamer agerar. Ullenhag säger i Svd att detta är en myt. Från det intensionsdjup Ullenhag har är han i god tro. Förstår man lite mer hur den muslimska religiösa kontexten fungerar blir svaret mer nyanserat.

-

Med en ökad invandring på grund av en mycket orolig värld och en öppen inställning att ta emot invandrare från svåra krigshärdar, kommer vi också åter att få ett mycket starkare religiöst inslag i vårt land. Detta kommer än mer att utmana det areligiösa Sverige att inhämta mer kunskap i ämnet religion och framförallt hur den fungerar som psykologisk kontext. Den nya svenska rättesmöret att indela oss i rasister och antirasister förenklar verkligheten på ett oroväckande sätt och leder oss in i en ny värld med ögonbindel för ögonen. Det är bra att Sverige ger människor skydd från sönderslagna länder. För att det skall bli bra måste vi lära oss mer hur dessa människor lever, tänker och tolkar verkligheten utifrån sina religiösa värderingar.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0