Den politiska röran och de grundfästa låsningarna

 
 
 
 
 
Vi är nu snart vid slutat av de två veckors sonderingar, som Ulf Kristersson fick på sig att bilda en regering med Alliansen och stöd från andra partier. Han började sina samtal med Stefan Löfven. Från Löfven  fanns redan ett tydligt svar från valrörelsen, där Löfven sagt  att han inte ville vara något stödparti för en sådan regering och göra konstgjord andning på en hopplös blockpolitik. Så ingen blev förvånad, när Löfven svarade ett tydligt nej på Kristerssons förfrågan. Det var en helt förspilled vecka för Alliansen. Under tiden detta pågått har sprickor i det borgliga blocket bara blivit allt bredare. 
 
Som alla vet har under hela valrörelsen både Annie Lööf occh Jan Björklund med gernomtydlig skärpa sagt att något som helst samröre med SD är helt omöjligt för dem vid bildande av en regering. Annie Lööf är därtill lika låst, när det gäller att stödja Löfven och hans regeringsbildande. För Björklund har det handlat om att han har två adopterade barn från Sydkorea och dom kan så långt  Björklund förstår inte enligt Jimmy Åkesson bli "riktiga svenskar". Tillika har hans egen mor kommit från Tyskland efter andra världskrigets slut och räddats undan nazismens illdåd. En starkt känslomässig och personligt familjär orsak till att inte kunna prata med Åkesson pluss grundideologin för en liberal. Det kan man ju som åskådare tänka kring. 
 
Nu har Annie Lööf hamnat i något som kan kallas en rävsaxs med sina låsningar åt båsa hållen. Vem hon än lierar sig med, så blir det en svekdebatt. Nu när Ulf Kristersson tänker kasta in handsken, säger Lööf att det finns forfarande oprövade möjligheter till samarbete! Men med vilka då?  Miljöpartiet har klart sagt att de tänker inte sätta sig i en regering med Alliansen! Vad betyder detta. Jo, Alliansen är sågad på mitten med M och Kd på ena sidan och C och L på den andra för ganska lång tid framöver. Vi ser du en Allians i en respirator, som nog måste tas bort. 
 
Socialdemokraterna har alltid haft Komunisterna, Vänsterpartier kommunisterna och Vänsterpartiet att samtala med och stödja sig mot. Dessa politiska rörelse har rötter i stalinismen, leninnismen och kommunismen med väldigt mycket blod på sina fingrar och vapen. Ändå har det gått bra med samröre med (s). Alliansen har missat sin chans för överskådlig tid att samtala med SD, som lämnat ut 4 politiska områden, där de kan diskutera med Alliansen: försvaret, sjukvården, migrationen och äldreomsorgen.  svaret har varit nej inget samröre. Egentligen hade Alliansen nu ett tillfälle att för överskådlig tid förpassa (s) till opposition, men missde det. Nu kan 1 eller 2 allianspartier plockas i en regering med (s) och därmed är borgligheten fjärran från ett maktövertagande. 
Den som komemr att dömas hårast är Annie Lööf

RSS 2.0